"Be a girl with a mind, a woman with an attitude, and a lady with class" - Marina O








Hanis. Muslim. 18. KBR, MY
italic bold


NETWORK



FOLLOW ME









STORIES



Hi Oops!



Pengalaman Temuduga IPG
23 May 2017
Assalamualaikum,
Hari ni aku nak cerita pulak pengalaman temuduga IPG aku semalam. so kira aku ni lepas la ukcg hari tu. alhamdulillah. aku dapat temuduga ni di tempat yang sama aku kena ukcg. ipg kampus kota bharu. aku kena daftar pukul 8 pagi dan aku sesi 4. so aku sampai sana dalam 7:40 pagi. mak aku hantar dan dia terus pergi kerja sebab ayah aku yang akan tunggu aku dekat sini. so aku dan ayah aku pun pergi cari tempat daftar. agak susah nak cari sebab ipg ni luas. cari punya cari, tanya semua orang yang ada then jumpa la orang ramai duk berkumpul bawah bangunan satu tingkat. pergi la sana. dekat situ untuk bilik a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l kot. aku bilik g. so mula-mula tunggu dulu bwh tu. lupa nak cakap aku pakai baju kurung, tudung bawal, kasut bertumit, nametag dan blazer. pergh segak nak mati. hehe. then turun sorang panel ni cakap yang suruh semua calon naik atas. sampai atas dia suruh pergi tunggu depan bilik masing-masing. bilik aku betul-betul depan tangga. so akan sesak sikit depan tu.

panel pun panggil calon-calon sesi 1. dia mintak semua dokumen tu then dia cakap maybe satu sesi dalam sejam lebih. dia cakap kalau kitaorang nak turun bwh duk dengan parent dulu pun takpe. pergi makan dulu ke. tapi jangan jalan-jalan jauh sangat nanti susah nak cari. so aku dan yang lain turun dlu pergi makan. dalam pukul 11:30 aku pergi balik dekat bwh dewan tu. tunggu dekat situ. then panel panggil aku naik dalam pukul 12:15. naik tu dia mintak file dan suruh tulis nama atas kertas pelekat dan tampak dekat baju atau blazer. lepas tu panel sorang lagi pergi mana tah, kena tunggu dia dulu. lepas dia datang dia suruh kitaorang masuk. semua skali 9 orang(sorang lelaki) sebab campur sesi 3 dan sesi 4. ramai gak la. masuk dalam yang perempuan letak beg dekat meja belakang then dia panggil ikut nama suruh duduk. lepas tu dia cakap la sikit2 tahniah dapat hadir temuduga dan lain2.

mula-mula dia sruh perkenalkan diri dan kenapa minat nak jadi guru. dia cakap ikut la sape nak start dulu. semua senyap tak nak start. aku pun beranikan diri perkenalkan diri dan kenapa aku minat jadi guru. lepas tu orang lain smbung. habis semua. dia tanya personal psl subjek yang kita apply. aku dapat bm. sekali dengan aku ada tiga orang bm, dua orang mt, dua orng sc, sorang sej, sorang pendidikan awal kanak2. dia tk bnyk tanya pasal fakta, tapi bnyk psl kbat. so bersiap sedia dengan pengetahuan am korang untuk best sikit nak hurai.

lepas tu dia tanya pulak berkaitan dengan hasrat yang kita tulis dekat kertas tu. tips mula2 jangan tulis hasrat yang pelik2. nnti dia tanya, korang akan susah nak explain. senang tulis hasrat yang orang mudah faham je. dia akan tanya kita sampai dia puas hati.

then ada kerja berkumpulan. dia bagi masa 20 minit. kitaorang sembilan orang ni dapat tugasan pasal hari guru. tugasan dia adalah untuk menghargai jasa guru dan pastikan semua di handle oleh pelajar. maklumat tambahan dia bagi suruh rahsiakan drpd pengetahuan guru. pentadbir je tahu. kira nak buat suprise la ni.

kitaorang pun bincang.........
habis bincang sruh tulis dekat whiteboard. semua taknak tulis sebab cakap tulisan tak cantik la. aku pun perasan tulisan cantik offer la diri nak tulis. so tulis la. tetiba pulak tulisan aku jadi cantik betul. ekekekke. siap aku tulis. kitaorang semua explain berdasarkan point masing2. hbis semua tu duduk balik dan panel cakap la ayat penutup. sebelum tu dia ada cakap yang mcm mana kalau tetiba kpm tak nak taja budak ipg, rasanya nak masuk jugak tak ipg. kalau nak angkat tangan. kitaorang semua angkat tangan. cehhhh

k tu je. doakan aku lulus temuduga ni. hehe thanks

0 comments



Pengalaman Temuduga UPNM 2017
17 May 2017
Assalamualaikum, hari ni aku nak cerita serba sedikit tentang temuduga upnm aku hari tu. aku dapat iv tu di Kem Batu 10, Kuantan, Pahang. tu nama singkat dia, sbb nama panjang dia aku lupa. di kem ni dia iv untuk student yang apply Asasi Kejuruteraan dan Teknologi dan Asasi Pengurusan dan Strategi je. untuk Asasi Perubatan dia buat dekat UPNM. dak2 medic lain. hoho. k. time mula2 aku dapat iv ni aku memang happy gila. so aku ckp dekat parent aku yg aku dapat iv ni. diorang berat sikit nk bagi aku pergi sbb diorang ckp aku perempuan dan tak sesuai dengan benda2 lasak. so aku mula2 aku agak la redha jgk tpi dlm hati ad niat nak pergi jugak. aku tahu keputusan tu hari jumaat dan kena pergi hari selasa tak silap aku. dan hari pun berlalu hingga hari ahad tetiba ayah aku cakap pergi lah sebab dia bincang dengan kawan-kawan pejabat dia dan diorang cakap suggest suruh pergi sbb masuk u tu ada elaun. mashukkkk. mak aku time terpaksa lepas aku pergi sebab ayah aku dah bagi green light. so ayah aku teman aku buat blood test and x-ray sbb tu je yg dia nk. tk perlu medical check up. memang kalut time tu. nak fotostat ic, surat beranak, sijil dn lain-lain. dahla semua tu nak lima salinan. penat oh. then pergi beli tiket bas naik isnin malam. so smpai dlm pkul 5 dkt stesen bas kuantan. kitaorang tk pergi dgn kereta sendiri sbb kereta dh kena bushhhhhh *langgar. so duk repair skarang.

sbelum tu aku call dlu bahagian kemasukan pelajar ni tanya diorang serba sedikit contoh, budak rabun mcm aku ni kena stay tak dekat situ. so dia ckp siapa2 yang layak akan stay dekat situ lagi dua hari. aku punya la bawak baju untuk stay dua hari. hampeh. sehari pun tak sampai. nnti aku ckp kenapa. lepas tu aku tanya lagi diorang memang ambik ke kitaorang yg smpai dkt stesen bas tu bawak pergi kem. diorang ckp ya ambik. erm ya la sngt. erm. yg ni pun nnti aku crita lepas ni.

so kitaorang pun naik bas mlm tu. memang ramai sekali dengan aku mlm tu. ad yg dtng satu kumpulan dri kampung sama, semua lelaki. aku ni agak la malu jgk, sbb aku pakai spek nak pergi pulak iv untuk masuk u askar. memang malu. sangat. aku tak expect pun nak jadi kadet, aku blh jadi awam pundah kira syukur. senang sangat nak cam diorang nak iv skali dgn aku sbb diorang bwk file x-ray tu. yg tu mmg tkleh sorok. aku punya la nak sumbat dlm beg tk boleh sbb nnti patah la benda tu. mahal kot. so aku tebalkan kan muka bwk benda tu dgn beg besar dgn harapan blh stay. so naik bas. then aku tidur sepanjang perjalanan.

sampai dekat stesen tu aku jumpa dgn sorang kwn sekolah aku. dia jumpa kwn baru sebab dia smpai dlu. dlm pkul 4. aku jumpa kwn baru yg duduk belakang seat aku. so kitaorang cri tempat duduk dulu sementara tunggu azan subuh. sorang nama fatin, dia budak mrsm. sorang lagi nama umi budak sbp. dn kawan skolah aku nama aslah, budak sbt *cehhh. so lepas azan kitaorang pergi mandi, bersiap dan solat. dlm pkul 7 lebih kitaorang siap. time tunggu tu aku lagi sekali malu sebab aku sorang pakai spek. semua pandang aku mcm aku dh terkentut satu stesen dengar. lagi sekali tebal muka aku. dekat situ kami empat orang je perempuan. so tunggu orang askar mari ambik sebab diorang ckp pkul 8 diorang ambik sini. tunggu punya tunggu bayang pun tak nampak. dah nak pukul 9 dah ramai pergi sendiri dgn sewa teksi. sbb last daftar pkul 10 pgi. kitaorang pun dah malas tunggu then we decided pergi jgk dgn teksi. satu teksi bayar 30 ringgit. pergi dua teksi. kami empat naik satu teksi dan ayah aku, ayah fatin dan abang aslah naik satu teksi. umi datang sorang.

smpai dekat sana kitaorang berempat masuk dewan untuk daftar. parents semua tnggu luar. ramai gila dh sampai. tempat duduk semua dh penuh. kitaorang pun berdiri la situ. then diorang ckp sape tk daftar lagi pergi daftar dekat depan. lagi sekali aku malu. time nak daftar tu semua orang askar. sorang ni ckp ''tak lepas syarat ni'' smbil pndang mata aku. nasib baik aku penyabar gais. time dftar tu diorang bagi nametag yg gantung dekat leher tu.


yang tali warna merah tu aku punya, asasi kejuruteraan dn teknologi. yg biru tu aslah punya, asasi pengurusan dan strategi. then duduk dulu tunggu giliran ukur tinggi, berat, bmi, blood test, dan mata. so kitaorang pun pergi ukur tinggi dlu. kwn-kwn aku yg lain tk lepas. so kena duduk blik dlu. aku lepas sbb aku 160cm cehhhh. then pergi buat blood test. bp aku tinggi woo. tk tinggi mcm mn lapar doe. dh la nervous. fyi semua yg duk situ semua askar. so dia sruh aku duduk balik. 15 minit lagi datang blik. so duduk la blik aku. lepas 15 minit aku pergi balik. then normal balik. lepas tu check mata. yg ni mencabar. mula2 check buta warna ke tidak. pakai spek dengan tak. aku lepas. time uji rabun ke tak, time pakai spek okla 6/6. bila buang je hampeh 6/60. power aku tinggi kot +3.75. so yg ni pling malu. dhla tepi aku tu barisan budak laki. time aku tak nampak sebut huruf tu ad sorang cakap ''balik awal ni'' . pergh nasib baik aku perempuan. grrrr. lepas tu duduk blik. tunggu orng lain yg tk lepas tinggi tdi hbiskan bp test dgn mata.

 ni keputusan penuh aku

sape yg lepas stakat ni ad lagi kertas di atas tu dgn dia. aku dgn fatin lps lgi. so askar yg bertugas sruh bgi kertas tu dkt dia and perempuan blh pergi mkn dan solat dulu. yg laki perlu check semua tu dulu. ramai gila diorang. kalau nk bnding dgn perempuan 1/4 drpd lelaki. so bila boleh keluar dewan tu jumpa parent kitaorang dlu. then pergi mkn solat and datang blik dewan. lelaki pulak pergi mkn dan solat. then bila semua berkumpul balik. askar tu pnggil sape yg tk lepas dh diorang blh blik. aku dan fatinn blh stay lgi untuk pergi check gigi. so keluar dewan tu yg tinggal dlm 50 kot perempuan. then kitaorang diberi file dlm tu ad kertas untk check gigi. lepas tu smpai la dua buah trak askar. pergh megah gila dia datang. then dia ckp naik benda ni pergi check gigi. cantekkkk. dahla pakai baju kurung and kasut tinggi. lagi sekali cantekkk. askar ni pun baik ambik kerusi untuk kitarong naik. sekali angkat kaki nak pijak tempat nak naik tu dah sampai betis doe terselak. malu doe. then diorang pun bwk kitaorang pergi klinik askar tu. jauh gak. dahla dia bwak trak tu main hentam je. nak sawan kitaorang duk dalam tu. tpi best la. first and last unforgettable experience ever. smpai dkt klinik tu diorang sruh isi borang tdi and ckp serba skit klau nk msuk lepas ni kena ckp ''Assalamualaikum Tuan''. pergh. 

lupa nak cakap time isi borang tu dia panggil beberapa orng sruh pergi blik dekat dewan tu sbb sruh check blik bp. so tinggal skit je dkt situ. fatin kena blik semula ke dewan. hbis check semua kitaorang blik ke dewan semula. then dia pnggil kitaorang yg lepas pergi check gigi ni datang meja depan. berbaris la kitaorang. dia pnggil no satu2 then aku pun kena. dia bgi kertas. dia ckp ''awak semua terpaksa digagalkan atas sebab ada tanda pen merah atas kertas awak'' aku pun tengok kertas aku. dia tanda pangkah guna pen merah dekat tulisan mata. aku dah agak dah. so dia ckp terima kasih sebab datang. ramai jugak tak lepas sebab mata. yg tak lepas blh hntr blik tag nama tu dgn file yg dia bgi tdi. yg tak panggil nama blh duduk blik. agak la kecewa. dah kena blik. huhu

lepas tu aku pergi dekat kaunter pelajar awam untuk daftar jdi student situ. aku bgi semua dokumen yang dia nak dan dia iv aku sikit je. dia tanya aku sertai kokurikulum apa dekat sekolah then selesai. dia akan cakap aku blh ke tidak bila keputusan upu keluar nnti. lepas tu pergi hantar blik nametag dn file. lepas tu dia buat laporan kenapa aku tk lepas dn kena tandatangan dn blh blik. sbelum tu aku salam2 dgn kwn2 aku dekat sana termasuk fatin dn blah. so habis crita aku. blik tu tk malu. yg malu bila kena angkut file x-ray tu. malu gila doe. nmpk sngat tk lepas. 
 
 

- so keputusan upu keluar semalam dan aku tak dapat. lagi sekali aku kecewa. tkpe lah aku redha. Allah dah tentukn yg terbaik untuk aku di tempat lain. result spm aku pun rendah, kokurikulum aku punsikit. huhu. kbye

ini dia. aku pakai tudung pink dekat blakang. sebelah aku umi. depan aku aslah. yg pakai baju biru duk termenung tu fatin. hehe





0 comments



Pengalaman UKCG 2017
28 April 2017
Assalamualaikum,
Hari ni aku nak cerita sikit pengalaman aku menghadiri ujian kelayakan calon guru (ipg). aku mohon dan dapat ujian tu dekat IPG Kampus Kota Bharu. pakaian perempuan baju berkolar lengan panjang wrna gelap atau hitam. seluar track biru atau hitam. tudung gelap atau hitam. kasut sukan. bwk surat tawaran, surat akuan, surat beranak (tpi dia tk mintak pun), ic, pensil, pemadam. dekat surat tawaran tu dia sruh datang pkul 11 untuk taklimat, pkul 12 ujian bertulis dan pukul 2:30 ujian kelayakan fizikal (ukf). sbagai seorang calon guru yg berwibawa *cehh so aku smpai situ pkul 10:30. parking kereta and guard ad tanya aku kelompok berapa. aku cakap aku kelompok 2 dan guard tu suruh aku pergi ke blok C *rasanya lha. aku dan mak aku pun prgi dekat blok tu dn check nama. jumpa nama tu aku tandatangan untk mengesahkan kehadiran. aku dan kawan aku sekali untuk kelompok 2. dia tk smpai lgi time tu. so aku dan mak aku tunggu dekat pondok untk taklimat nnti. punya tunggu smpai pkul 11 tngk2 tkde pun taklimat. ad sorang pakcik ni aku tak tahu apa jawatan dia dekat sana, tapi dia cakap tkde taklimat dan suruh kitaorang yg belum makan tu blh makan dlu dan datang semula dekat dewan untuk ujian bertulis. so tunggu lagi. mak aku dah blik time tu sbb dia kerja. time tu pun kwn aku dh smpai. tunggu lagi dn bila dah pkul 11 tu kitaorang ke dewan untuk ujian bertulis.

Masuk dewan duduk ikut nombor meja yg ditetapkan. cikgu dekat sana bagi kertas soalan dan kertas omr. ada bahagian A dan bahagian B. bahagian A ada 135 soalan dn bahagian B ad 60 soalan kot. jawab dlm masa 45 minit. bahagian A kena jwb wajar dan tak wajar je. bahagian B kena jwb sangat tidak betul, tidak betul, betul dan sangat betul. mmg kena jwb tu spontan. kalau baca soalan lambat lepas tu fikir pulak jawapan mmg masa tk sempat. aku pun siap seminit awal dan sempat la jugak semak dua tiga soalan. lepas tu bgi balik kertas omr dan kertas soalan.

Keluar dewan tu kami dibawa ke dewan kuliah gitu. dia bagi penerangan pasal ujian kelayakan fizikal petang nnti. ad tunjuk video mcm mn nk buat. kena ukur tinggi, berat, bmi, tekan tubi bervariasi(ada lima jenis), jangkaun melunjur, pumping, dan bleep test. time tu bru nak masuk zuhur. so dia cakap pukul 2 berkumpul dekat dewan dalam asrama. so kitaorang keluar cari makanan. aku dan kwn aku beli roti je. yelah kalau makan makanan berat tak ke muntah aku nak buat ukf. kitaorang shopping dkt koperasi dia je. lepas tu prgi cari musolla. mula2 mmg tk jumpa. puas pusing satu ipg tu. dahla luas. baru nak fed up cri tetiba bunyi azan dari musolla situ. so mmg rahmat betul. kami pun ikut suara azan tu je lha. nmpk semua prgi arah tu, kitaorang ikut arah tu. then baru jumpa. dekat belakang kantin rupanya. habis solat semua tu kami terus cari dewan nak buat ukf tu.

Sampai dekat dewan tu baru ad tiga orang baru daftar. kami dua orang datang bru jdi lima. kiranya terawal la jgk. tick nm dekat kertas and ambik kertas kecik untk tanda markah nnti. kitaorang tunggu dlu dekat luar sementara tunggu yg lain. tk lama lepas tu ramai yg datang dftr. beratur panjang uuu. nasib baik datang awal. lps tu dia panggil 20 kot sruh masuk dewan dlu. kami pun masuk. letak beg dekat tepi and dia sruh buat lima barisan. datang la dua lelaki tunjuk buat warm up dkt depan. lepas hbis semua dia bhagikan dua baris ukur tinggi dan berat, satu baris buat tekan tubi bervariasi, satu baris buat pumping, and satu baris lgi buat jangkaun melunjur. barisan aku kena buat tekan tubi dlu. so kitaorang kena baring then buat yg first dlu (tapak tangan sentuh lutut). semua boleh buat. second (siku sentuh lutut) semua blh buat jgk. third (silang tangan dekat perut) yg ni pun semua boleh buat. forth (silang tngn belakang kepala) yg ni aku dn dua orang lgi tk boleh bngun. dasyat betul. dia pijak kaki akuu dn aku yg lain boleh bangun. fifth (silang tangan pegang skapula) yg ni lgi la aku tkleh bangun, ad jgk senasib dgn aku. dia pijak jgk kaki aku dan aku boleh bangun dgn bangganya. fyi semua ni sekali buat je. tpi up to cg tu la. kwn ak ukf sehari sebelum aku kena buat lima kali setiap tu.

Habis yg tu aku prgi ukur tinggi dan berat. lepas tu pegi buat pumping. aku dapat buat 24 je. dia tk bgi masa pun just buat selagi mmpu. malu la jugak duk mcm tu. dahla yg tanda markah tu lelaki. lepas tu pergi pulak dekat jangkaun melunjur. aku dahla sakit kaki sebab tiga hari sebelum ukcg aku buat latihan lari mcm nk rak. bengkak urat weh. mmg skit je la aku boleh tolak kayu tu. 34 je. huhu. yg dah siap empat ni kami rehat jap. lepas tu dia sruh semua duk tepi and dia sruh separuh dlu buat bleep test. aku lepas tu. lari la diorang ni. pling tinggi dpt 3.5. fyi stage 1 ad 7 kali ulang. 2 ad 8 kali ulang. 3 ad 9 kali ulang. kalau tak silap la. blh check blog orng lain untk confirm kan lgi. A ke B sejauh 20m. A ke B stage 1.1. B ke A blik stage 1.2. dn mcm tu la sterusnya. aku dapat 2.4 je pftttt. lantai mozek licin kot. kasut aku pulak tk melekap sngt. mmg meluncur la. huhu.

Habis semua tu. kumpulan kedua pulak msuk dewan. kitaorang keluar dlu. letih doe. kaki mcm dh nk cramp. ok la ad pengalaman. stakat tu je kot. tunggu bulan lima nnti layak ke tak nak temuduga ipg ni. so wish me luck.

aku sebelah kiri dn kawan aku.



me

0 comments



SMS Jeli
5 June 2015

Hai, sebenarnya aku dah malas nak ber'trowback' pasal hal ni. Tapi aku rasa nak ber'trowback' jugak. So layan je lha. Untuk pengetahuan, thun ni aku dah officially 16 y/o (tingkatan 4). So seperti yg korang tahu tahun lepas aku exam PMR PT3. Lepas je exam aku tak tahu kenapa, jiwa aku mengatakan yang aku dapat keputusan yg kurang memuaskan dan aku akan meninggalkan sekolah aku, SMKA Naim Lilbanat. sebab kalau nak stay kena dapat sekurang-kurangnya 5A dan lulus BA. time exam trial sbelum PT3 aku hanya dapat 3A. so memang aku putus angin la nak stay.

Dengan muka tak semegahnya, aku mintak MRSM. tak malu kan. aku rasa memang aku kena ambik tali pengukur jahit mak aku dan ukur badan sendiri. dan dengan muka tak malu nya lagi aku pun mintak la MRSM Pengkalan Chepa. hahaha. lucu gila. so, aku pun pilih la nak periksa UKKM dekat MRSM PC. dapat la jugak aku masuk sekolah tu walaupun aku tahu aku takkan dapat sekolah tu. Ye lha, mrsm bitara tu. bukan calang-calang orang boleh masuk. top mrsm di Malaysia doe. Sampai dekat sana, aku terjumpa tiga orang kawan sekolah aku. ramai jugak yang datang. aku tengok muka sorang-sorang confident gila. entah apa yg confident pun aku tak tahu.

Disebabkan ramai yg datang, so kena bahagikan dengan dua kumpulan. aku dapat kumpulan pertama. so pergi lha aku ke makmal 1. 3 orang lagi kawan aku sekali untuk kumpulan kedua dan ke makmal 2. aku pun dah lupa berapa jam kena jawab soalan. Soalan yang dia bgi ialah berdasarkan subjek BI, Math, Science dan soalan pasal diri sendiri. aku punya lha jawab dengan berhati-hati dan check beberapa kali untuk dapatkan jawapan yg terbaik. tapi, last-last aku yg antara terlambat hbis jwb. bru aku tahu, jwb soalan ni kena bijak dan cepat. tak boleh berlengah sangat. tapi, tak jadi yang last la. orang lain. hehe. tpi aku memang tabik la soalan yg dia bgi. bukan soalan yg senang-senang nak tembak je. aku pun mula-mula nak tembak je, tapi peluru tak keluar doe. huhu

Ok. hbis psal mrsm. sbp pulak. nak mohon sbp dia lewat skit dri mrsm. sbb dia kena isi sekali result PT3. aku isi pun bila sekolah dah start. so, disebabkan aku tak boleh ke mrsm. aku berpaling tadah ke sbp. aku mohon SMS Machang, SMS Pasir Puteh dan SMS Tengku Muhammad Faris Petra. yang ni pun aku rasa kena ukur baju di badan sendiri jugak. semua sekolah yg aku mintak semua top sekolah sbp dekat Kelantan. tpi ok je. result PT3 yg aku dapat pun tk teruk sngt. lepas la syarat nak mohon sbp. hehe aku tak fikir panjang dan mintak je. lama lepas tu, dah boleh check result. sekali lagi jiwa aku semput. tiga-tiga tak dapat doe. sedih lagi. sebenarnya aku dan dua orang lagi kawan aku yang sepakat mintak sbp ni.

Then, lama lepas tu, keluarlah result sbp time. Time rehat, salah sorang kawan aku ckp mak dia call dia dapat SMS Jeli. *dia tinggal asrama, aku tak. so aku pun, 'nak jugak'. aku pun dengan hampanya balik rumah. tak sempat turun kenderaan lagi, adik aku keluar dengan bawa surat dekat tangan. dia cakap 'anis dapat pergi ke SMS Jeli'. Tuhan je tahu perasaan aku time tu, happy sangat. tapi srsly aku ckp, aku memang terbelah bagi antara stay Naim atau ke Jeli. mak dan ayah aku memang tak bagi dari dulu lgi aku pindah, tapi aku yg degil nak mohon jgk. so tawaran dah ada depan mata. niat aku memang nak pergi pun. sebabnya, aku nak lari dari belajar subjek BA. bukan susah pun BA tpi aku yg menyusahkannya. hehehe. so aku pun hntr la chat dekat kwn aku tu, aku panggil dia Cenna. aku ckp dkt dia yg aku pun dpt pergi jgk. dia pun happy jgk. and kitaorang mmg bercadang nak pindah sesama.

tarikh tutup nak daftarkan diri pulak sekejap je. surat tu sampai rumah hari Khamis, dan last daftar hari Khamis mnggu depan. time tu mmg aku blur sngt. tk thu nak buat pilihan mcm mana. ramai la jgk yg aku tanya pendapat. tk ketinggalan jgk aku buat solat sunat istikharah, rasa mcm nak kahwin pun ada. agaga. aku ada tanya sorang ustz ni, kesian dia kena jwb soalan aku yg berjela. byk jugak dia bgi ceramah dekat aku. tpi msuk 20% je. hehe. sorry ustz. better la tu, orng lain bgi nasihat ad yg tk msuk terus, ad yg 0.99%  je, ad yg 5% je. haha.tpi kebanyakan orng yg ceramah dekat aku majoriti tak bgi aku pergi. bnyk doe alasan diorang bgi, antaranya; sekolah bru tu sekolah campur, mesti lama nak sesuaikan diri, belum tentu dekat situ terbaik, sekolah tu jauh, takut aku ni homesick la, and mcm-mcm lgi.

aku terpaksa buat-buat dengar apa yg diorang ckp, walaupun jiwa aku merintih nak pergi sana. aku pernah cakap dekat kawan aku, aku ni ibaratkan badan je berada dekat Naim, tapi jiwa aku dekat Jeli. so aku memang putus asa nak pujuk parent aku. mereka tetap dengan keputusan mereka. i need to stay here. and, kan aku ad cerita yg aku buat solat sunat istikharah kan? pada hari Rabu sbelum hri last daftar tu, aku ad mimpi yg aku dan Cenna beratur nak beli makanan dekat kantin sekolah tu. mesti korang terfikir mcm mana aku blh thu tu sekolah Jeli. sebabnya, aku nampak beberapa orang lelaki pun ad dekat situ. sekolah aku sekarang mana ad lelaki. so aku beranggapan aku berada di Jeli. so, aku nak buat apa dah, esok dh last daftar. mak dan ayah aku takkan dengar pasal mimpi aku ni. so keputusannya memang aku kena stay dekat Naim. sedih tu memang ad. ustz pun ad cakap, mak dan ayah kita tahu apa yg terbaik untuk kita.

dia jugak pernah tanya aku, aku tak suka skolah Naim ke. aku cakap ok je dengan sekolah ni. tpi masalahnya dengan subjek BA ni je sekarang. fr yr imformation, aku dapat 24% utk periksa PKBS1 BA. *G1. hahaha. rosak result aku. subjek lain ok je, BA satu je. dia tak pe lha ustz. msti pndai BA. sbb tu senang je dia ckp BA ni senang je. aku geram je nak jumpa pengetua nak cakap yg aku nak drop BA untk SPM thun depan. blh tk?. *tk blh la masalahnya. sekolah aku wajib ambik BA walau apa jua sekali pun.

so aku pun dah lenguh tangan nak menaip. panjang jugak kan. agaga. so apa pendapat korang kalau jadi aku? msti redha je kan. aku dah terlebih redha la ni. huhuhu. ok lha. thats all luahan hati ku. bye


me

0 comments



Ultras Naim
21 June 2013
Assalamualaikum,

Hari ni aku nak kongsi tentang kewujudan kumpulan dikir barat 'ULTRAS NAIM' di SMKA NAIM LILBANAT yang kini sedang melonjak naik *cehh.
Pada mulanya, sempena hari guru, cikgu2 telah membahagikan kepada setiap tingkatan untuk membuat persembahan. Time tu aku tingkatan dua and batch aku telah dipilih untuk membuat persembahan dikir barat manakala tingkatan satu, koir dan tingkatan empat, sketsa. Tingkatan tiga, lima dan enam dikecualikan sebab diorang exam.
Pada mulanya ramai yang tak nak join sebab dikir barat ni kan selalunya lelaki yang buat and kitaorang takde basic pun. Tapi demi nak jaga hati dan perasaan cikgu so kami 30 orang awalnya memang paksa diri join jgk.
Kami berlatih dengan bersungguh-sungguh dengan solo kami IZNI ADLINA *emong. Kitaorang google cari lagu dikir barat best dn hafal step pergerakan semua tu. Smpai lewat berlatih pun dh tk kesah sbb kami dh rasa enjoy dgn dikir barat ni. Solo kami selalu suruh kami buat bersungguh-sungguh mcm buat persembahan di peringkat kebangsaan.
Pada hari persembahan, kami tak percaya yang dikir barat kami mendapat sambutan yang meriah dari awal persembahan sehinggalah kami keluar dewan.
Bermula pada saat itulah, dikir barat kami mendapat pujian di seluruh sekolah terutamanya cikgu2.
Bukan setakat itu sahaja persembahan kami. Baru-baru ini sekolah telah menganjurkan satu KARNIVAL BAHASA DAN ICT. Yang lebih hebat, karnival ini adalah di peringkat KEBANGSAAN dan sekolah dri luar negeri pun join. Tapi yang lebih hebat lagi, pasukan dikir barat kami di'request' untuk membuat persembahan pada majlis penutup karnival itu.
Apa lagi terlompat kami semua, siapa sangka dikir barat yang dibuat hanya untuk peringkat sekolah akhirnya sampai ke peringkat kebangsaan. Siapa sangka kan?
Ramai yang kata berkat mulut masin solo kami yang sering mengulangi kata-katanya itu.
Alhamdulillah, sambutan pada kali ini lebih hebat sehingga tetamu VIP kami, PENGARAH DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA WILAYAH TIMUR teruja dengan persembahan kami, dan PENGETUA tidak henti-henti tepuk tangan semasa kami membuat persembahan.
AKU BERHARAP KUMPULAN KAMI TIDAK BERAKHIR DI SINI!


Kalau korang nak tengok persembahan dikir barat kami sila tengok di link ini:

me 

0 comments












© 2013 - Layout created by Fluerica.
Do you know?Honesty is the best policy in life